“Bitcoin is een gevaarlijk ‘prijzenspel” – NYU professor
2017 is een stormachtig jaar geweest voor zowel de Bitcoin als overige cryptocurrency. De bitcoin prijs heeft recordhoogtes bereikt en ook nieuwe cryptocurrency hebben een groot aandeel in de wereldwijde marketcap.
Voorstanders van cryptocoins vinden de explosieve stijging in waarde te verklaren dankzij de vele mogelijkheden die de techniek achter cryptocurrency biedt. Tegenstanders vergelijken het echter met de Nederlandse tulpenbubbel uit de 17e eeuw. De waarde van de bitcoin zou puur afhankelijk zijn op basis van speculaties en gokken.
Professor van de Universiteit van New York, Aswath Damodaran, gaf deze week zijn mening. Hoewel Damodaran iets subtieler is in zijn oordeel dan de meeste critici, is hij toch van oordeel dat de Bitcoin een gevaarlijk prijzenspel is.
Het grootste gevaar
Hoewel de techniek achter de Bitcoin zeer bruikbaar is, is Damodaran van mening dat het gebruik ervan als een valuta niet erg praktisch is. Het aantal winkels dat de mogelijkheid biedt om met cryptocurrency te betalen blijft erg klein. Wel maakte een grote Russische vliegtuigmaatschappij bekend om binnenkort betalingen met de digitale munt mogelijk te maken. Dat de acceptatie van digitale valuta zeer laag is wordt ondersteund door een onderzoek van Morgan Stanley.
De reden voor de lage acceptatie bij ondernemers en de mensen zelf heeft verschillende oorzaken. Het grote publiek houdt niet van grote veranderingen. Voor de acceptatiefase is er altijd een periode van verzet. Daarnaast is de explosieve groei aan nieuwe munten reden voor het niet accepteren. De gewone niet-technische man snapt weinig van de verschillen tussen de honderden verschillende currencies. Ook de grote prijsschommelingen veroorzaken angst bij ondernemers. Want de cryptocurrency die je vandaag accepteert, kunnen een week erna zwaar in waarde gedaald zijn. Dit is juist de reden waarom beleggers zo graag investeren in cryptocoins. Damodaran roept iedereen op om zijn of haar gezond verstand te gebruiken door jezelf af te vragen of de huidige prijs van de Bitcoin te rechtvaardigen is.
Als je denkt dat deze vorm van valuta uiteindelijk een massaal geaccepteerd betaalmiddel wordt, is de prijs te verklaren. Maar als je van mening bent dat dit nooit gaat gebeuren moet je voor jezelf de conclusie trekken dat het een gevaarlijke vorm van gokken is om hier in te investeren.
Compromis op het gebied van privacy en centralisatie
De Professor is niet helemaal skeptisch tegenover cryptocoins en de techniek hierachter. In de toekomst ziet hij mogelijkheden dat er een of enkele digitale valuta kunnen concurreren met onze huidige 'harde' betaalmiddelen. Hij gelooft niet dat deze rol zal zijn weggelegd voor een van de bestaande coins.
De reden hiervoor is dat de huidige currencies teveel gefocust zijn op privacy en decentralisatie. Een opmerkelijke uitspraak aangezien dit tegelijkertijd een van de meest revolutionaire eigenschappen zijn. Toch zal hier deels vanaf gestapt moeten worden om massaal geaccepteerd te zullen worden volgens Prof. Damodaran:
Ik weet dat we leven in een tijd waarin vertrouwen een schaars goed is. Het gebrek aan vertrouwen (in gevestigde banken en instanties) kan worden toegeschreven aan de groei van cryptocurrencies. Maar om een massaal geaccepteerd betaalmiddel te worden is vertrouwen nodig. En om vertrouwen te krijgen zal er wellicht concessies moeten worden gedaan op het gebied van privacy en centralisatie.