Bitcoin wallet aanmaken
Voordat we daadwerkelijk bitcoin kopen maken we eerst een ‘bitcoin wallet‘ oftewel een portemonnee aan. Dit is bedoeld om jouw later aangeschafte munten veilig te bewaren. Een bitcoin wallet is iets anders dan een exchange platform. Een handelsplatform heeft over het algemeen een groter risico om gehackt te worden (is in het verleden al eens gebeurd) en daarom is het verstandig om jouw cryptocoins over te hevelen naar een veilige opslagplaats.
In totaal zijn er meer dan 20 verschillende BTC wallets. Om een goede keuze te maken zullen we het verschil uitleggen tussen de verschillende types. Na het lezen van deze gids ben je in staat om de beste bitcoin wallet te kiezen.
Type bitcoin wallets
Een bitcoin wallet kan een stuk software zijn of het kan een online platform zijn waar je bitcoin kan ontvangen en versturen. We zullen niet alle verschillende types uitgebreid behandelen omdat sommigen totaal niet geschikt zijn voor beginners. Dit stappenplan is tenslotte bedoeld voor beginnende gebruikers die geïnteresseerd zijn in het aanschaffen van BTC. In plaats daarvan zullen we je een advies geven aan de hand van een aantal vragen. Denk hierbij aan hoe vaak je er gebruik van maakt, hoeveel munten je wil bewaren, gebruiksgemak en veiligheid. Een bitcoin wallet is onder te verdelen in verschillende types;
- Onafhankelijke bitcoin wallet
Hierbij ben jij alleen verantwoordelijk voor het beheer van je digitale valuta. De munten zijn volledig in jouw bezit en niet in die van een derde partij. Voorbeelden van dit type portemonnee is Bitcoinj of Armory. Je munten zijn redelijk veilig maar je bent wel zelf volledig verantwoordelijk aangezien het beheer bij jezelf ligt. Het nadeel is dat het opzetten van een onafhankelijke bitcoin wallet lastig kan zijn. Je zal eerst een stuk software moeten downloaden.
- Derde partij bitcoin wallet
De meeste beginners werken met een derde partij. Dat komt omdat het erg makkelijk is op te zetten en je direct aan de slag kan. Je kan op elk gewenst moment bij je bitcoins komen maar het beheer ligt dus bij iemand anders. Dit kan erg veilig zijn maar het is wel belangrijk om voor een betrouwbare partij te kiezen. Een voorbeeld hiervan is Spectrocoin. Bedrijven die deze software aanbieden kunnen gehackt worden. Om je assets zo veilig mogelijk te houden dien je te kiezen voor een zeer veilig wachtwoord en 2FA (two factor authentication). Je hebt elk moment toegang tot je vermogen, in heel Nederland maar ook in het buitenland.
- Multisig bitcoins wallets (meerdere gebruikers)
Deze zogeheten multisig (multiple signature) wallets worden door minimaal 2 gebruikers beheerd. Maar kunnen ook door 3 of meer personen beheerd worden. Hoe werkt dat? Stel je voor dat een vriendengroep van 5 personen een investeringsgroep heeft. De bitcoins zijn van de groep samen. Als regel is ingesteld dat elke transactie door een meerderheid (3 personen) wordt goedgekeurd. Zonder dat een transactie door minimaal 3 personen wordt goedgekeurd kan de transactie geen doorgang vinden. Zelf een multisig bitcoin wallet aanmaken kan op Armory, Bitgo en Copay.
- Hardware / Fysieke bitcoin wallets
Tot slot hebben we de hardware (offline) wallets. Deze zijn het meest veilig omdat je jouw bitcoins op een apparaat opslaat. Een apparaat dat niet zomaar toegang heeft tot het internet en dus niet gehackt kan worden. Wel is het zo dat ook deze optie veel gebruikt wordt oor personen met een technische achtergrond. De meeste beginners die in bitcoins investeren gaan voor het ‘derde partij’ type.
Bitcoin kopen? Maak de juiste keuze
Hoe vaak ga je bitcoins verzenden?
Als het antwoord ‘op elk gewenst moment is’, kies dan niet voor een onafhankelijke BTC wallet. Deze zijn moeilijk of niet toegankelijk via je mobiele telefoon aangezien dit vaak een programma is dat op je desktop staat. Een 3th party wallet is een goede keus. Hoef je geen dagelijkse toegang tot je cyrptocurrency dan is elk andere type bitcoin wallet geschikt.
Hoeveel bitcoins bewaar je in je wallet?
Bitcoin kopen kan leuk zijn, maar als het om een heel groot bedrag gaat dan is veiligheid erg belangrijk. Wil je zoveel mogelijk zekerheid? Kies dan voor een multisig of hardware portemonnee.
Gebruiksgemak
Sommige bitcoin wallets zijn heel simpel en hebben beperkte functies. Uitstekend voor de ‘noobs’ onder ons. Er zijn echter ook een aantal wallets die gebruiksgemak niet als prioriteit hebben. Deze kunnen erg ingewikkeld zijn voor beginners. Je kan zelf iets fouts doen en je munten kwijtraken. Kies dan ook altijd voor een bitcoin wallet die bij jouw past. Coinbase is een wallet die erg simpel is en geschikt is voor nieuwkomers.
Hier is een opsomming van mijn favoriete bitcoin wallets, gebasseerd op de voorkeuren die we behandeld hebben:
GreenAddress – Onafhankelijk en niet extreem ingewikkeld. Omdat er ook een mobiele versie is heb je toch altijd toegang tot je munten.
Coinbase – De idele derde partij bitcoin portemonnee voor de beginner. Je krijgt een kleine bonus wanneer je je registreert. Het gebruiksgemak is erg hoog alleen doordat je jezelf moet registreren ben je niet volledig anoniem.
Trezor – Trezor is de beste en meest populaire hardware wallet op de markt. Het kost wel geld, maar als je van plan bent om fors te investeren is het slechts een klein bedrag in ruil voor de beste veiligheid die je kan hebben.