Overige Cryptocurrency
Wat zijn cryptocurrency?
Cryptocurrency zijn digitale betaalmiddelen, gebaseerd op een gedecentraliseerd systeem. Het is geen fysieke munt maar een stukje code. Deze code bevat informatie over wie de eigenaar is van deze munt. Deze informatie wordt opgeslagen in de ‘blockchain’. Bij elke transactie wordt er een extra stukje code toegevoegd aan deze chain. Het kost dan ook steeds meer rekenkracht om de code te ontcijferen. Hiervoor is computerkracht nodig. Iedereen kan zijn computerkracht ter beschikking stellen om te helpen de code te ontcijferen. Dit wordt minen genoemd. Als beloning krijgt deze persoon uitgekeerd in de betreffende cryptovaluta. De meest bekende cryptocurrency zijn de Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Monero (XMR).
De toekomst
Cryptocurrency zijn hot. Anno 2017 zijn er meer dan 850 verschillende digitale valuta waarin gehandeld kan worden. De meeste van deze cryptocurrency doen weinig. Ze stijgen of dalen niet en vertegenwoordigen weinig waarde. Hoewel het een vorm van digitale betaalmiddel is, zijn er zeer weinig plekken waar je daadwerkelijk met cryptocoins kan betalen. Veel ondernemers vinden het ingewikkeld en willen gewoon harde cash voor geleverde producten en diensten. Anderzijds is de koers van cryptocurrency erg instabiel. Wat vandaag omgerekend 100 euro waard is in een bepaalde cryptocoin kan de volgende dag met bijvoorbeeld 10% zijn gedaald of gestegen.
Zit er dan wel toekomst in cryptocurrency?
Wij denken van wel. Zolang de mens bestaat is er altijd weerstand geweest ten opzichte van revolutionaire technieken of gebruiken. Daarnaast staat de ontwikkeling van de meeste cryptocurrency nog in de kinderschoenen. Ook zijn er meerdere toepassingen dan slechts een betaalmiddel.
Cryptocurrency toepassingen
De meest logische toepassing is het voldoen van betalingen. Wel is het zo dat er op dit moment nog geen sprake is van massale acceptatie. Bedrijven vinden het idee van digitale valuta veel te ingewikkeld. Ook is de instabiele koers een groot probleem. Het is heel leuk dat iedereen zijn vliegtickets in cryptocoins betaald, maar als de waarde hiervan met 20% zakt in 24 uur tijd, heb je die tickets voor veel te weinig geld verkocht. Het is dan ook interessant om te zien of ondernemers in de komende jaren overstappen op deze vorm van betalen.
Hoewel cryptocurrency slechts digitale betaalmiddelen zijn, biedt de technologie er achter nog vele andere toepassingen. Alles is gedecentraliseerd. Dit betekent dat de technologie gebruikt kan worden om belangrijke gegevens op een veilige manier op te slaan. Zo zouden grote hacks, zoals bij Yahoo eind 2014, tot het verleden moeten horen.
Ook verschillende grote banken tonen interesse in cryptomunten en de techniek erachter. Wanneer banken gebruik zouden maken van de gedecentraliseerde blockchain is het mogelijk om bijna direct te kunnen zien wie eigenaar is van een bepaalde hoeveelheid geld. Nu is het nog zo dat wanneer er transacties plaatsvinden van de ene bank naar de andere, dat dit allemaal moet worden gecontroleerd en goedgekeurd vanuit verschillende systemen en databases.
Cryptocurrency kunnen ervoor zorgen dat er veel minder bureaucratie achter transacties schuil gaan. Hoewel het een hele grote kostenbesparing kan zijn voor banken, zal het nog wel jaren gaan duren voordat zij daadwerkelijk deze toepassing zullen doorvoeren. Wel is het zo dat meer dan 50 financiële instellingen momenteel gebruik maken van Ripple, de cryptocoin waar Google een groot aandeel in heeft.
Smart contracts. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Dankzij zogeheten ‘slimme contracten’ binnen de blockchain kunnen in sommige gevallen onafhankelijke partijen niet meer nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een notaris bij de wisseling van eigenaar van een stuk grond.
Minen
Bij de meeste cryptocoins is vooraf vastgesteld hoeveel munten er maximaal gecreëerd kunnen worden.
Dit gebeurt door zogeheten ‘mining rigs’. Computers die zo zijn samengesteld dat ze goed geschikt zijn om nieuwe blokken toe te voegen aan de bestaande blockchain. Hoe meer munten er in omloop zijn, hoe moeilijker de berekening wordt, en dus ook hoe langer het duurt om te ‘minen’. Als beloning voor het oplossen van een berekening krijgt deze persoon een betaling van die betreffende cryptocoin. Niet alle cryptocurrency kunnen door iedereen gemined worden. Voorbeelden hiervan zijn; Ripple (XRP), IOTA (MIOTA) en Lisk (LSK).
Cryptocurrency koers
Voordat je besluit om te investeren in een of meerdere digitale munten is het goed om je te verdiepen in de cryptocurrency koersen. Wanneer je dit doet zal je zien dat deze zeer instabiel is. De markt is constant in beweging en dat is mede te danken aan grote kapitaalkrachtige investeerders die proberen de prijzen te manipuleren. Hoewel je veel geld kan verdienen en hoge rendementen kan behalen, is er altijd de mogelijkheid dat je alles (grotendeels) kwijtraakt. Investeer dan ook nooit geld wat je niet kan missen.
Cryptocoins kopen
Oke, en nu?
Je hebt je ingelezen in de verschillende cryptomunten en besloten dat het tijd wordt om deze te kopen. Stel je voor dat je voor een bepaald bedrag aan Bitcoin wil kopen. De meest makkelijke manier is via websites als Bitonic of Litebit. Hoewel je een zeer klein percentage transactiekosten betaald weegt dit zeker op tegen de snelheid en gemak van het koopproces. Geef aan hoeveel euro je wil investeren en voer het adres in van je wallet. Binnen een aantal minuten staan je cryptocurrency op jouw account en kan je ermee doen wat je wil.
Cryptocurrency wallet
Een wallet is eigenlijk een online portemonnee waarin je jouw munten kan bewaren. Je hebt wallets die je installeert op je computer en je hebt online wallets van een derde partij. De 2e optie is over het algemeen het meest gebruiksvriendelijk. Iedereen snapt hoe het werkt en binnen een paar minuten heb je jouw account aangemaakt. Besef wel dat je hiermee het risico en de toegankelijkheid van je cryptocurrency in handen legt van een derde partij.